4 mýty o smart zariadeniach, s ktorými ste sa zaručene stretli aj vy

4 mýty o smart zariadeniach, s ktorými ste sa zaručene stretli aj vy

Možno ste si čo-to prečítali o modernom bývaní a zaujali vás možnosti, ktoré so sebou prinášajú súčasné technológie. Bývať pohodlne a mať pod kontrolou kúrenie, spotrebiče, vstupnú bránu, všetko vzdialené iba na jeden klik do vášho smartfónu, to je čoraz častejšia realita aj v slovenských domácnostiach.

Ak sa pohrávate s myšlienkou vylepšiť si bývanie inteligentnými technológiami, určite ste sa stretli aj s nie práve lichotivými názormi na rôzne “smart” koncepty. Na niektoré z nepresných domnienok (či rovno mýtov) sa pozrieme podrobnejšie. Možno čoskoro zistíte, že vaša inteligentná domácnosť je bližšie, než ste si doteraz mysleli.

Prechod k “smart home” je drahý

Podľa toho, čo od neho očakávate. Navyše nikto nepovedal, že svoj príbytok musíte lusknutím prsta premeniť na futuristickú domácnosť, ktorú by vám závideli v každom sci-fi filme. Niežeby to (alebo aspoň mnohé z toho) súčasné technológie nedokázali, inovovať postupne a s rozvahou však bude určite schodnejšia cesta. Môžete začať s jednoduchými domácimi pomocníkmi, ktoré váš rozpočet určite nezruinujú – hlasovým asistentom, inteligentnými svietidlami, videovrátnikom, automatickými žalúziami. Mnohé z takýchto zariadení sú na trhu už dlhšiu dobu a pokiaľ plánujete bývať “smart”, sú na rozjazd priam ideálne. A za rozumné peniaze.

Proces inštalácie je príliš náročný a zdĺhavý

Prechod k smart home nemusí nutne znamenať náročnú rekonštrukciu.

Toto tvrdenie platilo možno pred rokmi. Inštalovanie smart produktov vás dnes už nebude stáť ani toľko peňazí, ani toľko času a energie, ako v minulosti. Napríklad už určite nebudete potrebovať prístroj o rozmeroch stolového počítača na ovládanie vašej garážovej brány. Minimálne rovnako dobre to zvládne tenučká centralizovaná jednotka, alebo – aplikácia vo vašom smartfóne. Bezdrôtové pripojenie k internetu sa stáva základnou súčasťou každej domácnosti, takže odpadajú aj väčšie stavebné úpravy. Smart domácnosť môžete dnes mať len čo odošlete objednávku.

 

Moderné zariadenia spolu nie sú kompatibilné

Áno, môže sa stať, že si kúpite nie práve lacnú smart jednotku len na to, aby ste po inštalácii prišli na to, že sa jej nechce kooperovať s ostatnými zariadeniami. Prekážky tohto druhu sú určite viac demotivujúce než inšpiratívne, dá sa im však predísť. Ak aj nemáte dostatok času na pátranie po internete a následný samostatný výber smart komponentov, určite si nechajte poradiť od skúsených dodávateľov. Nákup vybavenia od jedného výrobcu je taktiež stávka takmer na istotu. Načo zbytočne kombinovať, keď overený dodávateľ vám okrem kompatibility poskytne aj zaručený a prvotriedny servis?

Domáce smart zariadenia sú ľahko napadnuteľné a je možné ich hacknúť zvonku

Správnym prístupom možno predísť prelomeniu smart zariadení.

Apropo, internet. Obava, že sa niekto zvonka nabúra na váš smart hardvér a ľahko si tak sprístupní domácnosť, je vcelku opodstatnená. Zlou správou je, že 100 % záruku pred prelomením vám dať nikto nemôže. Milióny zariadení sú denne vystavené rôznym pokusom o hacknutie a stane sa, že neodolajú ani tie najvýkonnejšie počítače. Tou dobrou správou je, že správnym prístupom môžete takéto rizika minimalizovať na najnižšiu možnú mieru – inštalovaním ochrany pre malwarom, vhodným zabezpečením svojho wi-fi pripojenia a pravidelnou aktualizáciou softvéru všetkých pripojených zariadení. Obozretnosťou a opatrnosťou to prípadným útočníkom poriadne sťažíte.

Presvedčili sme vás? S akými “zaručenými informáciami” o smart inštaláciách ste sa stretli vy? Dajte nám vedieť v komentároch.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *