Bezdrôtové nabíjanie – pri smartfónoch to iba začína

Bezdrôtové nabíjanie – pri smartfónoch to iba začína

Nikola Tesla na tomto koncepte pracoval už pred sto rokmi, väčšine laickej i odbornej verejnosti sa to ešte relatívne nedávno zdalo byť iba ťažko uskutočniteľné. No bezdrôtový prenos energie je dnes realitou a hoci sa zatiaľ táto technológia nemôže pochváliť takými parametrami ako nabíjanie cez kábel, obrovské možnosti na tomto poli možno len ťažko prehliadnuť.

 

 

Splnený sen?

Nabiť svoj mobilný telefón bez potreby neustáleho hľadania kábla so správnou koncovkou? Pre mnohých by to bol splnený sen. Už dnes je na trhu množstvo modelov nabíjacích staníc, ktoré nabijú batériu jednoduchým priložením k nabíjacej platni. Bezdrôtové nabíjanie funguje na báze elektromagnetickej indukcie, ktorú vyrába indukčná cievka. Vďaka vysielanému elektromagnetickému poľu je nabíjané zariadenie schopné túto energiu zachytiť. Takto je možné preniesť energiu medzi dvoma predmetmi, ktoré nemusia byť nutne fyzicky spojené káblom. Väčšie vzdialenosti medzi zariadeniami môžu byť indukčným poľom preklenuté za použitia tzv. rezonančných obvodov. Použitie takýchto technológii je však stále viac-menej vo svojej experimentálnej fáze.

 

Za pár desiatok eur

Naproti tomu je bezdrôtové nabíjanie u vás doma dostupné – rádovo aj za pár desiatok eur. Odpadne vám potreba nosiť stále pri sebe nabíjačku, zbavíte sa aj neestetických chumáčov káblov na kuchynskej linke. Spoločnosť Legrand na americkom trhu na jar tohto roku uviedla novú bezdrôtovú nabíjaciu platňu Legrand Radiant, ktorá je inštalovaná do stien ako bežná elektrická zásuvka. Vďaka praktickej úchytke, do ktorej je možné vložiť mobilný telefón, je pripojenie mobilu “do siete” záležitosťou zlomku sekundy. So samotným nabíjaním to však bude časovo trochu náročnejšie.

 

Na rýchlonabíjanie zatiaľ zabudnite

Prirodzene, nový technologický trend so sebou prináša pár obmedzení. Preto netreba čakať, že bezdrôtovou technológiou energia batérie stúpne z 0 na 100 % v priebehu pár minút. Bezdrôtové nabíjanie trvá v princípe o niečo dlhšie ako nabíjanie cez kábel, nie je to však žiadna “telenovela”. Nevýhodou tiež je, že nabíjacie platne potrebujú fyzickú blízkosť nabíjaného zariadenia. Z tohto pohľadu vám kábel predsa len poskytuje akú-takú slobodu, keďže telefonovať či písať správy môžete aj počas dobíjania. Pozor si treba dať najmä na kompatibilitu. Nie každé zariadenie bude fungovať s konkrétnym typom indukčnej cievky v nabíjacej platni. Hoci na trhu už možno nájsť aj univerzálne nabíjacie stanice, vždy je potrebné si overiť kompatibilitu s konkrétnym typom telefónu. Myslieť musíte i na to, že niektoré bezdrôtové nabíjačky môžu byť neúčinné, pokiaľ máte na mobile ochranné puzdro či obal. V takýchto prípadoch hrozí tiež riziko prehriatia telefónu, keďže vznikajúce teplo kvôli obalu nemá ako efektívne unikať.

 

Koniec zlomeným koncovkám

Azda by sa mohlo zdať, že bezdrôtová technológia prináša viac nevýhod ako výhod. Napriek tomu mnohí absenciu kábla určite privítajú. Odpadne im totiž starosť s prípadnou koróziou či tradičným lámaním koncoviek, ktoré mnohokrát znamenajú večné hľadanie tej správnej polohy, kedy sa telefón nabíja. Tým, že nebude potrebné neustále zapájať a odpájať, predĺži sa zároveň životnosť telefónu. To môže investíciu do bezdrôtovej nabíjačky značne uľahčiť. Čoraz viac stúpa aj univerzálnosť nabíjacích staníc – nielenže na vhodne zvolenej nabíjačke dobijete väčšinu dnešných smartfónov, dostupné sú tiež stanice, ktoré sú kompatibilné aj s telefónmi so starším rokom výroby. Netreba sa tak obávať nutnosti zaobstarať bezdrôtové nabíjanie pre každého člena rodiny zvlášť.

 

Wireless vládne?

Koncept bezdrôtových technológií majú v hľadáčiku mnohé moderné vývojárske spoločnosti. Preto je prirodzené, že v budúcnosti sa počíta s jeho mnohorakým využitím. Na wireless princípe zďaleka nemusia fungovať len smartfóny a výpočtová technika. Čoraz viac sa hovorí o využití v medicíne, kde bude vďaka nemu jednoduchšie napríkad pracovať s implantátmi a podkožnými senzormi. V doprave sa počíta s bezdotykovým nabíjaním elektromobilov priamo počas jazdy, čo majú zabezpečiť nabíjacie zariadenia vložené do asfaltu ciest a diaľnic. Možno sa blíži deň, keď budeme schopní prenášať energiu bezdrôtovo aj medzi prístrojmi vzdialenými stovky kilometrov – tak, ako to mal v pláne Nikola Tesla…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *