5 tipov, ako dostať z vášho domáceho kina maximum

5 tipov, ako dostať z vášho domáceho kina maximum

Domáce kiná, hi-fi sústavy, soundbary, televízie s vysokým rozlíšením, OLED či QLED televízory, plátna a projektory. Ponuka audio a video lahôdok pre milovníkov čo najkvalitnejšej zvukovej a obrazovej produkcie sa rozrastá o nové technológie doslova denne. Dnes už nie je problém vybaviť si domácnosť špičkovými produktmi, ktoré večerné posedenie pri TV premenia na zážitok vyrážajúci dych.

Inštalácia takýchto zariadení však nemusí byť práve jednoduchá, najmä ak vám na kvalite naozaj záleží. Pozrite si, na čo konkrétne si dať pozor, pokiaľ chcete premeniť svoju obývačku na malú kinosálu.

Preverte si akustické možnosti

Hovoríte si: Čo už sa dá narobiť s akustikou v bežnom panelákovom byte? Omyl. O malých zázrakoch, ktoré dokázali zapálení domáci majstri, ktorí nenechali nič na náhodu, sa dočítate na nejednom odbornom fóre. Zatlmenie miestnosti tak, aby ste dosiahli čo najkratšiu dobu dozvuku, posunie zážitok z vášho domáceho kina na úplne novú úroveň. Zdvojenie stropu a stavba protihlukovej steny z moderných akustických materiálov sa môžu javiť ako príliš náročné investície, no v súčasnosti si aj takéto úpravy dokáže domáci majster zhotoviť za pár dní. Bez toho, aby tým priestor v obývačke výraznejšie utrpel. Podmienkou sú kvalitné materiály a odhodlanosť.

Ištalácia domáceho kina

Domáce kino môže byť aj estetickou súčasťou domácnosti.

Vyskúšajte drobné úpravy miestnosti

Pokiaľ neplánujete do svojich audio a video zážitkov investovať viac peňazí a energie, existujú aj jednoduchšie možnosti. V princípe platí, že čím menej hladkých plôch sa v miestnosti nachádza, tým bude doba dozvuku kratšia a váš pôžitok lepší. Zakryte plávajúcu podlahu huňatým kobercom. Zaveste na steny obrazy a prípadne police s knihami. Skúste popremýšľať nad premiestnením nábytku. Čím viac sa vám podarí rozbiť odrážajúce sa zvukové vlny, tým kvalitnejší výstup dostanete.

Rozvrhnite si elektroinštaláciu

Cenná rada pre tých, ktorí rekonštruujú, alebo ešte iba stavajú svoje bývanie. Hoci je každému jasné, že rozvody vody či plynu je potrebné plánovať s dostatočným predstihom a rozvahou, elektrické rozvody už pre mnohých také dôležité nie sú. Pritom práve vypínače a zásuvky majú zásadný vplyv na zariadenie domácnosti. Dnes už nie sú výnimočné ani zabudované video a audio rozvody. Vyhnite sa zbytočným zhlukom káblov na podlahe. Naplánujte si dopredu, kde bude stáť pohovka a kreslá a kde vaše domáce kino. Vytipujte miesto pre vašu hi-fi sústavu a premietacie plátno a v dostatočnom predstihu podľa toho naplánujte elektroinštaláciu. Takto vymyslený a navrhnutý interiér bude pôsobiť oveľa estetickejšie, bude funkčnejší a zároveň užívateľsky prístupný.

Zapojenie video káblov

Pokiaľ budete na inštaláciu myslieť v predstihu, v miestosti všetko zapadne na správne miesto.

Vyberajte s rozvahou

Na čo konkrétne sa bude vaše domáce kino primárne používať? Toto rozhodnutie bude mať nemalý vplyv na ďalšie nákupné rozhodnutia. Ak preferujete sledovanie filmov a seriálov, určite siahnete po 5.1, prípadne možno až 9.1 sústavách, keďže práve zvuk v priestore bude pre vás kľúčový. Ak má váš nový audiosystém prehrávať hlavne hudobnú produkciu, kvantita ide bokom a dôležitejšia je kvalita komponentov. V tomto prípade treba investovať viac aj do prehrávačov a nezanedbateľnú úlohu má aj použitá kabeláž.

Podobný princíp platí aj pri výbere TV.  Do úvahy tu treba vziať nielen jej budúce umiestnenie, ale napríklad aj celkovú svetlosť miestnosti – napríklad LCD televízory sú vhodnejšie do svetlejších izieb. Taktiež spotrebujú menej energie. Pokiaľ finančná otázka nehrá rolu, možno by ste mohli zvážiť najmodernejšie OLED prístroje.

Spoľahnite sa na odborníkov

Ak neviete, ako správne narábať s akustikou priestoru a ako správne rozvrhnúť rozvody, vždy je dobré nechať si poradiť. Moderné prístroje dokážu presne zmerať akustické vlastnosti vašej obývačky a na základe týchto údajov vám človek “od fachu” doporučí najlepšie riešenie. Nehovoriac o tom, že mnoho firiem vám to riešenie rovno navrhne a postaví. To isté platí o výbere elektroinštalačných materiálov a produktov. Poverený pracovník poradí, na čo netreba zabudnúť, navrhne vám inštaláciu na mieru a vy budete o mamutí krok bližšie k vašej vysnívanej domácej kinosále.

Máte skúsenosti s inštalovaním domáceho kina? S akými problémami ste sa stretli a ako ste so svojou súkromnou kinosálou spokojní? Podeľte sa s nami v komentároch.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *