5 spôsobov, ako udržať zdravé pracovné prostredie

5 spôsobov, ako udržať zdravé pracovné prostredie

Benefity zdravého a zdraviu prospešného pracoviska sú neodškriepiteľné. Zvýšená produktivita, vzrastajúci komfort a snáď aj menšie dopady na životné prostredie – urobiť z kancelárii a open-spacov zdravšie prostredie nemusí byť otázka na rekonštrukčnú čatu. V tomto krátkom výbere vám prinášame niekoľko tipov, ktoré môžete začať uskutočňovať už dnes.

Rozsvieťte

Jedna z najjednoduchších ciest, ako si vylepšiť náladu a zvýšiť chuť do práce. Správne osvetlenie spraví vaše kancelárie nielen zdraviu prospešnejšími, ale aj, napočudovanie, bezpečnejšími. Základom je čo najväčšie množstvo prirodzeného svetla, ktoré možno doplniť automatickými tieniacimi systémami. Súčasné umelé svietidlá už dokonca dokážu pomerne efektívne simulovať pôsobenie slnečného žiarenia. Pokrok v technológiách, ako je napríklad internet vecí, robí z osvetlenia priestorov až zábavnú činnosť. Inteligentné systémy dnes dokážu regulovať množstvo svetla podľa času či vonkajších podmienok a vy tak máte na pracovisku konštantne optimálne podmienky.

 

Stíšte sa

Rovnako ako osvetlenie, aj zvuk zohráva veľkú rolu v pôsobení na ľudský organizmus, a to nielen na pracovisku. Hlasné klebetenie kolegov, príliš rušná ulica, sirény a výkriky zvonka, nič z toho vašu efektivitu a výkonnosť v práci nepodporí. Niektoré z hlukových faktorov možno dokážete ovplyvniť dôraznejšou diskusiou, v iných prípadoch pouvažujte nad automatizovanými odhlučňovacími roletami. Na trhu sa takéto zariadenia stávajú štandardom a pokiaľ ich začnete používať, ich účinky sa bezpochyby čoskoro prejavia.

 

Nezabudnite na čistý a čerstvý vzduch

Kancelárske budovy môžu byť plné vydýchaného, nezdravého vzduchu. Nie vždy je totiž dostupná možnosť jednoducho otvoriť okná. V takom prípade uvažujte nad ventilačným zariadením, ktoré nielenže dokáže zabezpečiť výmenu vzduchu, ale ho dokonca zvládne prefiltrovať a zvlhčiť na požadovanú úroveň. Po vstupe do kancelárie s takto ošetreným čerstvým vzduchom sa vám vaše dýchacie cesty, ale aj celý váš organizmus zaručene poďakujú.

 

Udržujte poriadok

Máloktorý zamestnávateľ si dovolí nechať zapadnúť svoju firmu prachom, či už v prenesenom, alebo doslovnom zmysle slova. Nejde však len o čisté podlahy, stoly a iný nábytok. Dôležitý je aj spôsob a frekvencia upratovania. Nehovoriac o zvýšených požiadavkách na hygienu pri niektorých druhoch podnikania a v niektorých prevádzkach. Nemusíte si však nechať každé ráno nastúpiť pred kanceláriu regiment upratovačiek, ak to od vás predpisy nevyžadujú. Skúste si tiež posvietiť na zloženie upratovacích prostriedkov. V obchodoch sa dajú kúpiť rôzne prírodné alternatívy, tak načo “topiť” pracovisko v chemických prípravkoch, ktoré sa tak či tak budú postupne uvoľňovať do ovzdušia?

 

Udržujte zeleň

Mnoho výskumov už dokázalo benefity týkajúce sa zdravia a produktivity, ktoré so sebou prinášajú rastliny v interiéri. “Na svedomí” majú nielen čistejší a kvalitnejší vzduch, upravujú aj jeho vlhkosť. K zásluhám im tiež možno pripísať aj prínos k estetickým vlastnostiam – máloktoré oko sa nepoteší rozkvitnutým kvetinám, hoci aj odstaveným v kútoch miestností. So zeleňou to, samozrejme, nemusíte preháňať, na druhej strane, pokiaľ sa dá v miestnosti pohodlne a bez zakopávania pohybovať, jeden kvetináč navyše nič nemôže pokaziť.
Ako zveľaďujete a udržiavate vaše pracovisko vy? Máte nejaké tajné tipy? Podeľte sa o ne v komentároch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *