Záložné zdroje u vás doma – nestraťte ani bajt zo svojich dát

Záložné zdroje u vás doma – nestraťte ani bajt zo svojich dát

Stalo sa to už každému. Nepatrné cvaknutie a náhla tma, ktorá znamená výpadok elektriny. Vypnutý počítač. Hodiny vašej práce v sekunde miznú v nenávratne. Dôležitý dokument, súrna prezentácia na zajtrajší meeting, projekt do školy, dáta sú skrátka preč. Keď pominú infarktové stavy, možno sa rozhodnete, že sa to v budúcnosti už nikdy nesmie opakovať.

Pod vlajkou UPS

Riešením môže byť záložný zdroj energie. Záložné zdroje bývajú označované ako UPS systémy (z anglického uninterruptible power supply – neprerušiteľný zdroj napájania). Pozícia týchto produktov na trhu je pomerne špecifická, keďže jestvujú zariadenia a prevádzky, ktoré by sa bez nich nezaobišli – napríklad nemocnice, dátové centrá, nákupné a priemyselné parky, a podobne. Výpadok napájania by v takýchto zariadeniach mohol mať katastrofálne následky, preto v nich UPS-ky hrajú nesmierne dôležitú úlohu. (Viac o fungovaní UPS systémov sme písali v tomto článku.) Svoje uplatnenie však UPS určite nájdu aj v domácom prostredí.

Electric cable picNespoliehajte sa na “autosave”

Pri výpadkoch elektriny sa nie vždy dá spoliehať na funkciu “autosave” a pokiaľ nepracujete na notebooku, ale na bežnom stolovom počítači, výpadok elektriny vám môže skutočne privodiť nejakú tú žalúdočnú nevoľnosť. Záložné zdroje môžu prísť vhod najmä pri dlhotrvajúcich procesoch – zálohujete rodinné fotky a videá, kopírujete alebo konvertujete hudbu, sťahujete väčší objem dát… Navyše pri UPS zďaleka nemusí ísť iba o stratené dáta – zabezpečiť elektroniku pred výpadkom prúdu (teda nečakaným vypnutím) znamená tiež chrániť ju pred poškodením.

UPS Legrand Niky

UPS Legrand Niky

Pozor na výkon a kapacitu

Pri výbere UPS zariadenia je dôležité dbať na niekoľko faktorov. Výkon a kapacita batérie v zdroji musia spĺňať nároky zariadení, ktoré k nej plánujete pripojiť. Ak UPS-ka v tomto ohľade nebude kompatibilná s vašou PC zostavou, jednoducho ju v prípade potreby nemusí “utiahnuť”. O výkone zariadenia, ktoré napojíte na UPS, vás vždy upozorní štítok na zadnej strane prístroja, resp. manuál. Súčasné pracovné stanice nie sú výkonovo práve skromné, preto treba byť obozretný, aby sa vám aj UPS nevypla skôr, než prácu dokončíte, resp. bezpečne uložíte na disk. Na bežný domáci počítač s nejakým tým príslušenstvom (externé disky, webkamera) by štandardne mal postačovať záložný zdroj s výkonom okolo 300 W. Pokiaľ plánujete z UPS “živiť” viacero pracovných staníc, požiadavka na výkon, prirodzene, vzrastie.

UPS Legrand Niky S

UPS Legrand Niky S

Stačí vám minúta?

Ďalším dôležitým aspektom UPS-iek je záložná doba. Tá je daná kapacitou akumulátora, ktorým UPS-ka disponuje. Pri práci na domácom PC vám teoreticky stačí záložná doba 1 minúta – za ten čas by ste mali stihnúť uložiť prácu a bezpečne vypnúť počítač. Dnešné UPS zdroje na domáce použitie však ponúkajú aj rádovo vyššiu dobu zálohovania, teoreticky sa vďaka akumulátoru možno dostať aj na 30 minút. V praxi sa však bežná záložná doba pohybuje v rozmedzí 15-20 minút.

Ideálny model

Domáce UPS-ky majú najčastejšie vzhľad “veže”, tzv. tower model. Ich výhodami je, že nezaberajú zbytočne veľa miesta a aj ich cena je oproti iným záložným zdrojom prijateľnejšia. Medzi takéto typy zariadenia patrí aj Legrand UPS Niky. Tento produkt je k dispozícii v rôznych variantoch, výkon ktorých sa pohybuje v rozmedzí od 300 do 900 W. Líšia sa aj počtom zásuviek. Vďaka výkonu a dobe napájania si Legrand UPS Niky trúfne zabezpečiť aj menšie kancelárie, bezpečnostné systémy, či malé telefónne ústredne. Vďaka kontrole mikroprocesorom a elektronickým regulátorom napätia s komunikačným rozhraním ponúkajú UPS-ky Legrand optimálnu úroveň ochrany. Kompletnú ponuku môžete nájsť na tomto linku: http://ups.legrand.sk/produkt/ups-niky/.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *