Nečakajte s klimatizáciou na leto, myslite na ňu už na jar

Nečakajte s klimatizáciou na leto, myslite na ňu už na jar

Hoci sú letné dni ešte ďaleko, je dobré myslieť na klimatizáciu už vopred rovnako ako na letnú dovolenku. V dostatočnom časovom predstihu sa inštalujú nové, opravujú, servisujú, ale aj vymieňajú sa staré. Máte klimatizáciu alebo o nej uvažujete? Nečakajte na poslednú chvíľu. Existuje množstvo faktorov, ktoré treba mať na pamäti.

Klimatizačná matematika

Rozhodujúcim aspektom, od ktorého sa odvíjajú všetky ďalšie rozhodnutia, je priestor, ktorý chcete klimatizovať. Matematika sa začína pri počte miestností. Pokiaľ ide len o jednu izbu, vašou voľbou bude pravdepodobne tzv. delený systém (split systém). Ten pozostáva z jednej vnútornej a jednej vonkajšej jednotky. Vnútorná jednotka ochladzuje vzduch v priestore. Vo vonkajšej sa nachádza najhlučnejšia časť zostavy – čerpadlo, ktoré odvádza teplý vzduch z miestnosti von.

Pokiaľ chcete mať klimatizovaných viacero oddelených miestností súčasne, hodí sa vám tzv. multisplit systém, ktorý funguje s jednou vonkajšou a viacerými vnútornými jednotkami. Do úvahy okrem týchto riešení prichádza aj tzv. mobilná klimatizácia. Tento typ nemá žiadne vonkajšie zariadenie, z vnútornej jednotky sa teplo odvádza hadicou. Najvýraznejšou nevýhodou je však vyššia spotreba energie. Pri práci sa zvyšuje teplota kompresora, ktorý tak paradoxne ohrieva vzduch, ktorý sa snaží ochladzovať. Spotreba energie sa pri týchto typoch klimatizácii môže zvýšiť až o 80 %.

 

Výkon, ktorý šetrí

Do úvahy treba brať aj výkon klimatizácie, aj keď nie vždy ide o ten najvýznamnejší činiteľ, ako sa tvrdia mnohé reklamné letáky. Ak si zaobstaráte klimatizáciu s nižším výkonom, tá nemusí zvládať priestor dostatočne vychladiť, čo zníži jej životnosť a zvýši vaše náklady. Klimatizácie s dostatočným výkonom vychladia váš príbytok o poznanie rýchlejšie a následne prejdú do úsporného režimu. Vyššia investícia sa vám tak vďaka šetrnejšiemu používaniu môže čoskoro vrátiť. Aj pre väčšie priestory by mal postačovať výkon okolo 1500 W.

 

Teplota nemusí rozhodovať

Päť až sedem stupňov. To sú odporúčania o rozmedzí, v ktorom by sa mal pohybovať rozdiel teplôt medzi obytným priestorom a vonkajším prostredím. Na prvý pohľad je to príliš nízke číslo – veď ak je vonku počas horúcich dní 35 °C, znamená to, že v obývačke môže byť prinajlepšom 28 °C? V princípe áno. Akýkoľvek väčší rozdiel by mohol znamenať nepriaznivé účinky na organizmus.

Významnú úlohu tu zohráva vlhkosť vzduchu. Dvadsaťpäť stupňov pri vlhkosti 40 % budete pociťovať ako posedenie v príjemnom prostredí. Pri 80 % vlhkosti to však bude pocit neznesiteľných horúčav a dusna. Moderné klimatizácie však už dokážu “skrotiť” aj tento aspekt, a tak pre ne nie je problém vytvoriť príjemnú klímu aj pri vyšších teplotách. Mimochodom – podľa odporúčaní by sme sa v klimatizovanom priestore nemali zdržiavať viac ako 4 hodiny denne.

 

Pozor na nadmerné používanie!

Klimatizácia v byte či v kancelárii môže byť neoceniteľnou investíciou. Treba však myslieť aj na prípadné negatívne vplyvy na organizmus. Sedieť pod “rozzúrenou” klimatizáciou dlhé hodiny sa bezpochyby prejaví na zdravotnej kondícii.

Zdieľané kancelárske priestory, tzv. open-space, v ktorých klimatizácie bežia takmer nonstop, už dostali aj oficiálne lekárske pomenovanie – syndróm chorých budov. Ten je opisovaný ako ťažko špecifikovateľné zdravotné ťažkosti, ktoré sa však po opustení priestoru zvyčajne vytratia. Pri nadmernom výkone klimatizácií trpia najmä sliznice; neustály striedavý pobyt v teple a v chlade môže spôsobovať a zhoršovať angínu, astmu, či dokonca rôzne druhy alergií.

Dnes už je väčšina klimatizačných systémov vyrábaná s prihliadnutím na tieto javy. Zariadenia obsahujú rôzne filtre a biofiltre, ktoré zachytávajú čiastočky prachu, baktérie a plesne, dokážu likvidovať pachy a dokonca sterilizovať vzduch. V každom prípade však základnou ochranou ostáva správne (rozumej striedme) používanie a pravidelná údržba a čistenie klimatizačných jednotiek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *