V. Kupčo: Pri produktoch LEGRAND je budúca úspora obrovskou výhodou

V. Kupčo: Pri produktoch LEGRAND je budúca úspora obrovskou výhodou

Mgr. Vladimír Kupčo, CEO spoločnosti VNET, a.s.

Spoločnosť VNET, a.s. patrí k silným a stabilným partnerom na slovenskom telekomunikačnom trhu. Okrem hlasových a dátových služieb firma poskytuje aj služby dátových centier, ktoré fungujú aj vďaka systému prípojnicových rozvodov od spoločnosti LEGRAND. O prevádzke dátového centra a vzájomnej spolupráci sme sa rozprávali s CEO spoločnosti VNET, pánom Mgr. Vladimírom Kupčom.

Spoločnosť VNET, a.s., pôsobí na slovenskom trhu už viac ako 15 rokov. Čím sa vaša spoločnosť zaoberá?

VNET poskytuje komplexné telekomunikačné riešenia pre firmy i jednotlivcov. To znamená okrem dátových pripojení aj rôzne doplnkové služby, napríklad hlasové či cloudové služby. Ponúkame tiež housing severov. Server je možné si u nás prenajať, no častejšou alternatívou je, že klient si prinesie vlastný hardvér, my zabezpečíme priestor v dátovom centre a náležitosti s tým spojené – dátovú konektivitu, chladenie, zálohovanú elektrickú energiu. Práve v oblasti energetiky našich dátových centier sme spolupracovali a stále spolupracujeme so spoločnosťou LEGRAND.

O ktoré služby a produkty LEGRAND konkrétne ide?

Ide o systémy prípojnicových rozvodov Zucchini. Sú to povrchovo inštalované rozvody elektriny, ktoré sa využívajú v priemyselných areáloch, alebo práve v dátových centrách.

Môžete priblížiť, v čom tkvie princíp fungovania týchto rozvodov?

Treba si to predstaviť ako hranaté potrubie, vo vnútri ktorého sú samotné vodiče, ktoré vedú elektrický prúd. Je to vlastne alternatíva káblových rozvodov, oproti ktorým je tu tá výhoda, že sa dá po trase pripojiť vývod len jednoduchým nasunutím ďalšieho komponentu. Diely majú plastové okienka, na ktoré sa dá napojiť vývodová krabica tzv. hot plug spôsobom, teda aj keď je celá inštalácia pod napätím. Vo vývodovej krabici sa nachádza istič a vychádza z nej buď kábel alebo zásuvka. Je to vlastne modulárny systém, ktorý podľa potreby možno pod napätím modifikovať. Výhodou je, že keď potrebujete niečo ďalšie pripojiť, tak to do inštalácie môžete len tzv. “nakliknúť” bez toho, aby sa prerušovala dodávka elektrickej energie.

Zrejme toto je práve tá najväčšia prednosť použitia takýchto rozvodov v dátových centrách, kde by výpadok elektriny mohol mať nedozerné následky.

Áno, takáto flexibilita je, samozrejme, benefitom. Treba však tiež dodať, že už z topológie dátových centier sú rozvody vždy ťahané dvojmo pre prípad, že by predsa len niektorý z prívodov bolo treba vypnúť.

Systém prípojnicových rozvodov Zucchini

Aké konkrétne rady prípojnicových rozvodov používate?

Na sálach používame 250-ampérové rozvody Zucchini (MR 250A). Produkty od LEGRAND máme aj v hlavných trasách, teda v energetických stúpačkách, kde je takto realizovaný rozvod z hlavného rozvádzača do rozvádzačov na príslušnom podlaží. Tu využívame 1600-ampérové rozvody (SCPAL 1600A). Tie sú oproti prvému spomenutému typu väčšie a logicky nemajú vývody, pretože by boli zbytočné.

Keďže spolupráca so spoločnosťou LEGRAND stále pokračuje, znamená to, že tieto rozvody postupne obmieňate?

Nie, práve naopak, postupne rozširujeme dátové centrum. Aktuálne dokončujeme druhú sálu a plánujeme a pripravujeme tretiu. Pokiaľ ide o kvalitu komponentov LEGRAND, nedá sa týmto produktom nič vytknúť. Za 6 rokov, čo ich používame, nebola na funkčnosť jediná sťažnosť. Tieto systémy zub času ani používanie nijakým spôsobom nedegradujú. Pokiaľ účel využitia ostane nezmenený, dovtedy prípojnice ostanú funkčné.

Ako dlho trvá montáž týchto systémov? Vyžadujú nejakú špeciálnu údržbu?

Samotný systém je v princípe len stavebnica. Náročnejšia na čas je možno montáž závesných konzol, ktoré je, samozrejme, potrebné skrutkami pripevniť o strop. Na ne sa následne montuje inštalácia, čo je skutočne pomerne rýchla záležitosť. Údržba ani obsluha nie sú potrebné. Iba ak sa zmení štruktúra odberu, musíte urobiť iný vývod, vymeniť jednofázový za trojfázový, ale to je len jednoduchá výmena vývodovej krabice.

Komponenty radu SCP

Akým spôsobom spolupracujete so spoločnosťou LEGRAND?

Fungujeme bežnou praxou na báze pravidelných objednávok.

Prebiehalo pred projektom aj nejaké výberové konanie?

Porovnávali sme produkty niekoľkých dodávateľov. Pri stavbe dátového centra sme, samozrejme, starostlivo vyberali každý komponent. Kritériom nebola cena, ale nájsť to najlepšie na trhu. Sústredili sme sa teda na celkovú cenu v dlhodobom časovom horizonte v súvislosti s dobou životnosti inštalovaných produktov. Tento prístup sme prísne uplatňovali pri všetkých obstarávaných zariadeniach. Každý výrobok totiž môže mať svoj lacnejší variant, ale ten má tiež napríklad nižšiu životnosť alebo iné nevýhody, ktoré v budúcnosti môžu zapríčiniť dodatočné náklady. Pri produktoch LEGRAND je budúca úspora neoddiskutovateľnou výhodou.

Odbočovacia krabica prípojnicového rozvodu

Využili ste aj zákaznícku podporu?

Áno a presvedčili sme sa, že LEGRAND nemá kvalitné iba produkty. V prvotnom štádiu hľadania riešení nám veľmi pomohla skvelá klientská podpora, vyzdvihnúť musím najmä profesionálnu súčinnosť projektanta z LEGRAND, ktorý inštaláciu nakreslil a vybral konkrétne komponenty z produktového radu. Keďže prípojnice sa musia objednať a vyrobiť podľa presných rozmerov, bolo potrebné zamerať priestorové danosti a následne zostaviť trasu z príslušných dielov. Zopár kusov sa dokonca vyrábalo na mieru. Projektant spravili aj 3D model, čo nám nesmierne uľahčilo ďalší postup pri stavbe. Takýto prozákaznícky prístup si naozaj vysoko ceníme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *