Výroba rozvádzačov je ešte jednoduchšia s novým softvérom XL PRO3

Výroba rozvádzačov je ešte jednoduchšia s novým softvérom XL PRO3

Miroslav Onduš je technickým riaditeľom v spoločnosti Nectel spol s.r.o.. Spoločnosť Nectel sa špecializuje na budovanie moderných silnoprúdových a slaboprúdových inštalácií pre administratívne objekty, bytové komplexy a obchodné centrá. Pán Onduš sa v rámci svojho pôsobenia v spoločnosti venuje najmä technickému riešeniu projektov a ich optimalizácii, výrobe rozvádzačov a odovzdaniu diela zákazníkovi. Pán Onduš je dlhoročným používateľom Legrand softvéru XL PRO a stretli sme sa s ním, aby nám viac priblížil jeho skúsenosti s projektovaním rozvádzačov práve v tomto programe. 

Viete nám opísať na čo používate softvér XL PRO3?

Softvér využívam pri návrhu výroby rozvádzačov. Najmä pri cenovej kalkulácii, kedy si v programe môžem rozvádzač navrhnúť do danej miestnosti alebo priestoru a môžem klientovi poskytnúť cenovú ponuku. Keď nám projekt schvália, potom už iba realizujeme výrobu na základe návrhu. Vtedy dôjde ku komplexnej špecifikácii aj s výpočtami tepelných strát alebo iných parametrov skratových prúdov.

Ako u vás prebieha práca so softvérom?

V prvom bode dostanem od projektanta jednopólovú schému, podľa nej nahodím do programu všetky položky, ktoré sa majú v rozvádzači nachádzať. Následne tieto položky vložím a rozmiestnim ich v rozvodnici. Potom už iba kliknem a softvér mi vyhodí zoznam materiálu, a ak máte v databáze aj cenník, potom vám vyhodí aj výslednú cenu.

Ako by ste ohodnotili prácu s týmto softvérom?

Jedinečná vlastnosť tohto programu je, že je veľmi jednoduchý. Ak aj potrebujeme zaškoliť nového zamestnanca, tak proces zaškolenia do programu trvá 30 minút. To je naozaj super, lebo aj keď príde nová verzia nemusíme strácať deň, dva zaškolovaním. My už pracujeme s týmto softvérom šiesty rok a sme s ním naozaj veľmi spokojní. Pred tým sme skúšali a pracovali aj s inými softvérmi, a preto viem rozoznať tú jednoduchosť, ktorú ponúka práve XL PRO. Pri iných programoch som musel sedieť za počítačom pol dňa a tu si viem to isté vyklikať za pol hodinu.

Momentálne je k dispozícii už tretia verzia softvéru – XL PRO3. V čom sa táto verzia líši od tej prechádzajúcej?

XL PRO3 obsahuje v prvom rade nové portfólio produktov, ktoré tým, že už boli produkty v predaji, chýbali v predchádzajúcej verzii. Taktiež XL PRO3 má menšie zmeny v ovládaní, ktoré ale robia veľký rozdiel. Softvér zjednodušil zmeny skríň, rozvádzačov a istení. Ale asi najväčšia vychytávka je výpočet tepelných strát, ktorú táto nová verzia narozdiel od predchádzajúcej umožňuje.

Je možné pracovať v systéme iba s produktami Legrand?

Štandardne sú v programe predvolené produkty Legrand, ale viem si tam vložiť aj cudzí produkt. Zadám si jeho veľkosť, parametre a vložím ho do rozvádzača. Nemusím v hlave rátať s tým, že tam ešte treba nechať voľný priestor pre produkt, ktorý softvér nepozná.

Pre koho je podľa vás vhodný XL PRO3?

Jednoznačne pre výrobcov rozvádzačov. Taktiež je využiteľný pre projektanta v projekčnej časti, kedy je potreba uvažovať s priestorovou rezervou pre rozvodnicu. V iných firmách pracujú so softvérom aj rozpočtári alebo kalkulanti, ktorí nie sú práve technicky najzdatnejší, ale sú skôr zodpovední za ekonomickú stránku projektu. Tým, že je práca so softvérom taká jednoduchá, vedia si v programe spracovať projekt a dosiahnuť ekonomický výstup. Viem, že niektoré malé firmy tiež pracujú práve s týmto softvérom. Napríklad revízni technici, ktorí potrebujú zhodnotiť stav stavby.

Aké sú výhody softvéru XL PRO3?

Projektanti si vedia hneď v prvom kroku už pri stavebnom povolení vyrátať náklady, ak vedia čo má rozvádzač obsahovať. Výrobcovia si vedia rozvádzač krásne vyskladať ešte predtým, ako prídu komponenty. Viem si skriňu vizualizovať, dať dokumentáciu na výrobu a šetrím čas tým, že ako projektant vytlačím náhľad rozvádzača, okótujem ho a výrobca už dokáže aj bez mojej pomoci skriňu vykalkulovať, poskladať a osadiť. Najmä možnosť kótovania je veľkým prínosom. Napríklad teraz som robil návrh hlavného rozvádzača s veľkými medenými 500 Amp prípojnicami a tie som si v programe vedel pekne vytvarovať, čím sa podstatne zrýchlila výroba. Na softvéri je tiež super to, že keď si idem vyskladať výkonový istič, zadám parameter a program mi ho vyskladá kompletne so všetkým príslušenstvom. K tomu nepotrebujem poznať dané príslušenstvo a nepotrebujem si ho zvlášť priradiť k danému prvku. Nepotrebujem mať v hlave celý katalóg produktov. Ďalšou výhodou je možnosť exportovať navrhnutý rozvádzač ako súbor vo formáte *.dxf *.csv *.pdf. To znamená, že aj projektant si ho vie potom vložiť do svojich výkresov.

Aká je podľa vás najlepšia funkcia softvéru?

Určite je to jednoduché naklikanie prvkov a automatický výber rozvádzača, ktorý sa k zadaným parametrom najviac hodí. Softvér je tiež v slovenskom jazyku, čo je vynikajúce pre ľudí, čo nehovoria po anglicky.

Aký je najväčší projekt, na ktorom ste s týmto softvérom pracovali?

Staršiu verziu softvéru sme využili napríklad pri výrobe rozvádzačov pre Bratislavské Business Centrum 1+ a Panorama City 1.

Aký operačný systém používate pri práci s XL PRO3?

Ja používam klasický Microsoft operačný systém. Softvér mám nainštalovaný aj na súkromnom počítači a nezaznamenal som žiaden problém s funkčnosťou, alebo že by práca so softvérom vyžadovala nejaký vysoko výkonný počítač. Bežná pracovná stanica podľa mňa úplne stačí.

Ako je možné tento softvér získať?

Na webstránke Legrand je sekcia softvér, kde sa dá softvér vyžiadať. Z Legrandu potom príde inštalačný súbor spolu s cenníkom výrobkov Legrand. Tým pádom už netreba robiť nič viac, iba si softvér nainštalovať. Legrand ponúka tento sofvér úplne zadarmo.

Odporučili by ste tento softvér iným firmám?

Áno, určite. Vlastne ja ho už odporúčam. Minulý týždeň tu boli u nás ľudia od developera a ukazovali sme im, ako sa vyrába rozvádzač, ktorý majú na stavbe a zaujal ich práve tento softvér.

Čo si myslíte o spoločnosti Legrand?

So spoločnosťou Legrand máme už niekoľkoročný veľmi korektný vzťah. Legrand má veľa vlastných výrobkov. Výrobky nie sú brandované a majú veľa vychytávok, ktoré konkurencia zatiaľ neponúka. Na Legrand sa dá spoľahnúť a zatiaľ nenastala situácia, ktorú by nebolo možné vyriešiť.

Viac informácií o softvéri a samotný softvér XL PRO3 môžete ZADARMO získať tu – http://www.legrand.sk/xl-pro3-projekcia-rozvadzacov

There is 1 comment for this article
  1. Pingback: Kompaktnosť a jednoduchá montáž: Legrand predstavuje nový rad rozvodníc XL³S – Blog Legrandforum

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *