Čo by ste odporučili zohľadniť pri výbere 19“ dátového rozvádzača?

Čo by ste odporučili zohľadniť pri výbere 19“ dátového rozvádzača?

Ak máme na mysli dátové rozvádzače pre rozsiahlejšiu štruktúrovanú kabeláž (napr. administratívna budova, vysoká škola, vývojové centrum či výrobný závod) najdôležitejším kritériom sú samozrejme jeho rozmery. Výška, často vyjadrená v tzv. U, definuje koľko prvkov môžem do rozvádzača umierniť.

Ak mám v technickej miestnosti dostatok miesta, určite odporúčam zvoliť čo najvyšší rozvádzač. Cenové rozdiely medzi jednotlivými výškami sú zanedbateľné a keďže výmena existujúceho rozvádzača za väčší je extrémne náročná ak nie vyslovene nemožná, neoplatí sa na tomto parametre šetriť.

Ďalšími rozmermi, ktoré treba zobrať do úvahy sú hĺbka a šírka. Aj keď sa stále vyrábajú aj rozvádzače s hĺbkou 600 mm, bežným minimom je hĺbka 800mm. Takúto hĺbku dnes potrebuje väčšina aktívnych zariadení, ktoré sa do rozvádzača umiestňujú. Legrand svojim zákazníkom odporúča hĺbku 1000mm, kde nehrozí riziko, že by sa do rozvádzača nezmestili novšie zariadenia. Pre maximálnu istotu a zároveň komfortnú prácu (inštalácia a vedenie kabeláže, prístup k zariadeniam) v rozvádzači odporúčame hĺbku 1200mm.

Pri voľbe šírky rozvádzača máme štandarde na výber 2 šírky – 600mm a 800mm. Ak v rozvádzači potrebujeme viesť väčšie množstvo káblov či patch káblov, určite by sme mali zvoliť šírku 800mm. Do takého rozvádzača je možné nainštalovať príslušenstvo, ktoré nám umožní viesť káble bez toho, aby rozvádzač za pol roka vyzeral ako miska špagiet.

Obrázok č.1 – príslušenstvo pre vertikálne vedenie káblov a patch káblov v rozvádzači šírky 800mm

Čo sa týka vzhľadu samotného rozvádzača, sú na výber na výber nejaké možnosti?

Dátový rozvádzač je funkčný prvok, kde do popredia vystupujú iné vlastnosti ako vzhľad. Aj sú bežne na výber 2 farby, šedá a čierna, a je možné vyhotoviť rozvádzače v iných farbách na zákazku, výsledný vzhľad väčšinou viac ovplyvňuje výber dverí rozvádzača. Okrem očividnej bezpečnostnej funkcie (je ich možné uzamknúť), predné a zadné dvere na rozvádzači, môžu plniť aj iné funkcie – napríklad aktívne prvky sú lepšie chladené vďaka čomu sa predlžuje ich životnosť a zároveň spotrebujú menej elektrickej energie.

                Obrázok č.2 – výrazné zlepšenie prietoku vzduchu v rozvádzači pomocou perforácie predných a zadných dverí

Zníženie spotreby elektrickej energie pomocou dátového rozvádzača znie veľmi zaujímavo. Sú v tejto oblasti ešte nejaké nové zaujímavé inovácie?

V poslednom čase sa začínajú objavovať integrované rozvádzače, ktoré v sebe okrem ukončenia kabeláže a sieťových zariadení ako switche a servery obsahujú aj ďalšie technológie, ktoré sa bežne inštalujú oddelene. Takýto rozvádzač v sebe obsahuje napríklad chladiacu jednotku, záložný zdroj, či silový rozvádzač s istiacimi prvkami. Výhody sú viaceré – plug-and-play princíp, zosúladenie kapacít jednotlivých technológií, či napríklad aj užívateľský komfort.

Ak je napríklad súčasťou dátového rozvádzača chladiaca jednotka, minimalizuje sa cesta medzi zdrojom chladenia a ochladzovaným prvkom. Laicky povedané, nechladím celú miestnosť, ale smerujem chlad len priamo k zariadeniu, ktoré si to vyžaduje. Energetická úspora je zrejmá. Menej zrejmým efektom môže byť napríklad zvýšenie komfortu pre technika, ktorý pracuje v technickej miernosti na inej technológii. Nemusí znášať teplotu 20°C resp. menšiu, ale môže pracovať v štandardných kancelárskych podmienkach.

Obrázok č.3 – dátový rozvádzač s integrovanou chladiacou jednotkou, silovým modulom a záložným zdrojom

Lukáš Ondroušek, CDCDP

Business Development Manager,
Structured Cabling Solutions,
Czech and Slovak Republic

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *