Stmievače osvetlenia. Ako ich vybrať a nainštalovať tak, aby neutrpelo vaše ego

Stmievače osvetlenia. Ako ich vybrať a nainštalovať tak, aby neutrpelo vaše ego

Stmievače, zariadenia umožňujúce regulovať intenzitu osvetlenia, sa v čoraz väčšej miere objavujú na stenách nielen v domácnostiach. Tento jednoznačný trend sa uchytil dokonca aj v priemysle, kde vďaka stmievačom možno dokonca aj ušetriť. O stmievačoch, ich výhodách a inštalácii sme sa rozprávali s odborníkom na elektro Miroslavom Pilkom.

Kde všade možno nahradiť klasické vypínače stmievačmi?

Otázku by sme mali položiť inak. V prvom rade je potrebné vedieť, aký zdroj svetla chceme stmievať a či vôbec ide o stmievateľný svetelný zdroj – LED žiarovky, LED pásy, halogénové zdroje, žiarivkové svetlá. Ďalej sa treba pýtať, akým stmievačom možno ovládať dané svetlá. Ak je stmievanie možné, musíme vedieť ako je svetlo stmievateľné (po fáze, 1-10 V DC, DALI) a potrebujeme tiež poznať kabeláž. Až potom prichádza na rad výber vhodného stmievacieho zariadenia.

Aké typy svietidiel sú kompatibilné so stmievačmi?

Sú určené základné skupiny svetiel, na základe ktorých možno stmievač vybrať.
Už veľmi málo používané sú žiarovkové svetlá. Ďalej sú to halogénové žiarovky a halogénové žiarovky s feromagnetickým alebo s elektronickým transformátorom. Používajú sa tiež žiarivkové trubice a najmä LED svietidlá na 230 V.

Čo všetko treba zohľadniť, keď chceme meniť tradičné vypínače za stmievače?

Aby sme svetlo mohli stmievať, potrebujeme splniť pár nevyhnutných podmienok. Ak hovoríme o LED žiarovkách na 230 V, musia stmievanie podporovať. Zvyčajne nás na to upozorní piktogram na obale výrobku. Potom musíme vybrať správny stmievač, teda určený na stmievanie LED žiaroviek, prípadne univerzálny. Určite nemôžeme použiť stmievač určený pre klasické žiarovky. Treba tiež dať pozor, aby celkový výkon bol v rozmedzí, ktoré uvádza výrobca, napríklad 5 až 75W, treba vziať teda do úvahy aj počet LED žiaroviek.

Môže nás pri inštalácii ešte niečo prekvapiť/zaskočiť?

Áno, uvedené podmienky sa síce dajú splniť celkom ľahko, ale to ešte neznamená, že sme vyhrali. Môže nás prekvapiť preblikávanie svetla alebo nie práve kultivovaný proces stmievania. Problémy môžu byť rôzne. Môže ísť o zle nastavený stmievač, prípadne si ledky nemusia “rozumieť” so stmievačom alebo naopak. Odporúčame kupovať svetlá i stmievač od jedného dodávateľa, ktorý vie zaručiť 100 % kompatibilitu, avšak dobrým riešením je aj univerzálny stmievač od spoločnosti LEGRAND, ktorý s LED žiarovkami vykazuje vysokú úroveň kompatibility. No a napríklad pokiaľ ide o stmievanie LED pásov, toto je už komplexnejšia oblasť, preto montáž odporúčame nechať plne v réžii odborníkov.

Stmievač LEGRAND CÉLIANE

Aký je preferovaný typ stmievača, bežný tlačidlový, otočný alebo dotykový? V čom sú rozdiely medzi nimi?

Výber, samozrejme, závisí od zákazníka, pričom podmienkou je len to, aby vyhotovenie nemalo vplyv na funkčnosť. Inak je rozdiel len v prevedení. Skrátka, niekto má rád kolieska, a niekto tlačidlá.

Koľko úrovní svietenia je možné regulovať jednotlivými typmi?

V podstate ide o spojitú reguláciu osvetlenia medzi úrovňou min a max. Niektoré stmievače podporujú aj diskrétne nastavenie, napríklad vypnutý stav, 30%, 60% a 100% intenzity osvetlenia.

Univerzálny stmievač LEGRAND VALENA LIFE

Čo všetko potrebujeme na výmenu bežného vypínača?

V prvom rade schopného elektrikára, alebo aspoň zdatného kutila. Ten by mal prinajmenšom vedieť s porozumením čítať návod na manipuláciu, zapojenie a nastavenie. Stáva sa, že po neúspešnej snahe manžela stmievač úspešne namontuje nahnevaná manželka. To už netrpí zariadenie alebo inštalácia, ale mužské ego.

Sú potrebné hlbšie zásahy do elektroinštalácie?

Ideálnym stavom je využitie jestvujúcej kabeláže bez invazívneho zásahu, to je cieľ každého elektrikára, no nie vždy sa to dá zabezpečiť. V niektorých prípadoch však môže pomôcť wireless technológia.

Aká je poruchovosť, resp. životnosť týchto regulovateľných vypínačov v porovnaní s bežnými?

Pôvodné stmievače pre žiarovky fungujú dlhé roky. Sem-tam treba vymeniť vnútornú trubičkovú poistku, sem-tam môže prepätie v sieti stmievač zničiť, keďže ten obsahuje jemnú elektroniku, ktorá je na prepätia citlivá. Zároveň však treba povedať, že stmievače od renomovaných výrobcov, okrem iných, samozrejme, aj stmievače od spoločnosti LEGRAND, majú integrovanú ochranu voči prepätiu. Bežne však nastávajú prípady, keď je stmievač “obvinený” z poruchy, ale je v tom nevinne. Najčastejší prípad – užívateľ vymení žiarovky za LED, čím zmení charakter záťaže, resp. skombinuje druhy záťaže (LED svetlá a žiarovky).

Stmievač LEGRAND NILOÉ

Majú stmievače vplyv na šetrenie elektrickej energie? Aká časť sa dá ušetriť pri rozumnom používaní?

Stmievače v domácnostiach vplyv na úsporu nemajú, resp. vplývajú na ňu iba minimálne. Keď si to prepočítame, ak by 10 LED žiaroviek v domácnosti svietilo polovičnou intenzitou po celý rok, úspora by sa pohybovala na úrovni niekde okolo 11 €… Úplne inak je to ale s reguláciou stmievania v oblasti správy budov alebo v priemysle. Tam už môže byť úspora energie značná.

Spoločnosť LEGRAND ponúka stmievače v takmer všetkých produktových radách. Dá sa povedať, že by mal dopyt po stmievačoch vo všeobecnosti stúpajúcu tendenciu?

Určite áno. Je to dané tým, že svetelné LED zdroje majú čoraz vyšší svetelný výkon, ktorý nám vyhovuje pri upratovaní, ale už je nežiadúci pri pozeraní TV. Používatelia si to uvedomujú a dopyt po stmievačoch, prirodzene, stúpa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *