Škálovateľnosť dátového centra, alebo ako môže flexibilita zachrániť váš biznis

Škálovateľnosť dátového centra, alebo ako môže flexibilita zachrániť váš biznis

Nároky rastú každým dňom nielen v sektore IT služieb. Masívny technologický pokrok so sebou prináša bezprecedentné požiadavky, ktorým technika musí vyhovieť. Pokiaľ ide o dátové centrá, len objem prenášaných dát rastie exponenciálne – medziročne ide o nárast o tisíce percent. A dátové centrá na toto všetko musia byť pripravené.

Obmieňame a inovujeme
Či už ide o inhouse centrum, alebo sa o servery a studené a teplé uličky delíte v kolokačnom priestore, je dobré mať na pamäti niekoľko kritických faktorov. Ak dnes vaše servery poskytujú dostatočnú kapacitu, prenosovú rýchlosť a nadštandardnú spoľahlivosť, zajtra tomu už tak byť nemusí. Práve z tohto dôvodu vstupuje do hry tzv. škálovateľnosť. Ide v princípe o požiadavku na flexibilitu dátovej infraštruktúry. Zďaleka to však nie je iba o rozširovanie plochy vašej serverovne. Časom je potrebné obmieňať komponenty za rýchlejšie a modernejšie, zvýšiť hustotu IT hardvéru, rôznymi úpravami podporiť energetickú efektivitu, či zabezpečiť chod komponentov ďalšími záložnými zdrojmi. Na toto všetko je treba myslieť už pre navrhovaní dátového centra.

Myslieť modulárne!
Riešenie pre väčšinu týchto problémov predstavuje modulárna architektúra. Čiastočne sme o nej písali aj v tomto článku:

V. Kupčo: Pri produktoch LEGRAND je budúca úspora obrovskou výhodou

Vďaka nej bude aj postupom času možné flexibilne reagovať na nové požiadavky, ktoré prinesú trh a inovácie. Princíp modulárnej architektúry však netreba zjednodušovať len na pridávanie či odoberanie dátových rozvádzačov. Uplatniť ju je potrebné vo všetkých technologických aspektoch – od elektrických rozvodov, záložných zdrojov až po chladiace systémy. Vďaka modulárnym riešeniam má dátové centrum navyše možnosť upravovať spotrebu energie v sálach, čo sa vráti v podobe efektívnejšieho fungovania a nižšej spotreby.

S nohami na zemi
Zladiť prevádzkové a finančné požiadavky pri stavbe a riadení dátového centra môže byť náročnou úlohou, no minimalizovanie budúcich rizík musí rozhodne byť jednou z hlavných priorít. Prebúrať stenu, aby ste mohli rozšíriť IT sálu, je síce pomerne drastický príklad, no v porovnaní napríkald s komplikovanou výmenou kabeláže to môže byť ešte tá jednoduchšia záležitosť. Pripraviť svoj biznis tak, aby bol schopný rásť, je však len jedna strana mince. Pozor treba dať aj na to, aby ste v záujme budúceho rastu pre svoj projekt nenasadili zbytočne vysokú latku. Nedostatočne vyťažené servery a zbytočne luxusná kabeláž vás rovnako oberú o prostriedky, ktoré ste mohli investovať niekde inde. Pri rozhodovaní sa je dobré stáť nohami pevne na zemi a nebáť sa poradiť s odborníkmi, ktorý vám vhodne poradia. A to s oboma stranami mince.

Ako stavebnica
Fungovanie modulárnych zariadení je postavené na myšlienke jednoduchého postupného pripájania a odpájania jednotlivých súčastí systému. Samotný modulárny princíp je vo svojej podstate “stavebnicou”. Montáž takejto inštalácie často prekvapí svojou nenáročnosťou a pri väčšine modulárnych systémov sú bonusom nulové náklady na obsluhu či údržbu. Spoločnosť Legrand má v portfóliu kompletné funkčné riešenia, ktoré vášmu dátovému centru zabezpečia plynulý prechod na nový hardvér. Legrand ponúka taktiež poradenstvo a servis, od návrhu až po finálnu realizáciu. Viac informácii o našich službách v rámci dátových centier nájdete na stránke legrand.sk alebo legrand.com.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *