Časté problémy s elektroinštaláciou, s ktorými sa možno potýkate aj vy

Časté problémy s elektroinštaláciou, s ktorými sa možno potýkate aj vy

Okrídlené príslovie o dobrých sluhoch a zlých pánoch platí o máločom viac než o elektrine. Vypálené žiarovky sú ešte oveľa menším zlom než napríklad zásah elektrickým prúdom. Mnoho samozvaných odborníkov už spôsobilo viac škody ako úžitku.

Aby ste odhalili, že vaša elektroinštalácia sa nespráva práve “štandardne”, odborníkom, našťastie, byť nemusíte. Kedy je lepšie nič neodkladať a volať skutočných špecialistov?

Prepätie

Prepätie, teda cudzím vplyvom zavinený záchvev zvýšeného napätia, môže mať najrôznejšie dôvody. Od zásahu bleskom, zlej inštalácie, po poškodené spotrebiče. Hoci skutočné prepätie trvá veľmi krátko, môže vážne poškodiť pripojené spotrebiče, alebo aspoň znížiť ich životnosť.

Nesprávne fungujúce vypínače

Vypínače a stmievače, hoci majú taktiež obmedzenú životnosť, sú najčastejšie obeťami nesprávneho zapojenia či osadenia, no problém môžu nastať aj pokiaľ ide o kvalitu výrobkov. Aj keď výmena vypínačov je zrejme tou najmenej náročnou elektrikárskou prácou, je lepšie sa jej vyhnúť – s montážou oslovte odborníkov a komponenty nakupujte výhradne u overených predajcov.

Časté výmeny žiaroviek

Investujete do nových žiaroviek viac ako do zálohových platieb za elektrinu? Možno iba používate žiarovky s privysokou wattážou. Alebo je izolácia príliš blízko žiarovky. Chyba može byť v pripojení na obvod, ale aj v samotnej sieti. Pokiaľ sa problémy opakujú dlhodobo, odborná je jedinou možnosťou, ako sa ich zbaviť.

Vysoké účty za elektrinu

Zážitok s infarktovým stavom v momente, keď sa na účte zjavil nedoplatok, ten má asi každý z nás. Hoci faktorov ovplyvňujúcich vaše platby môžu byť desiatky, základné opatrenia môžete urobiť hneď teraz. Odpojte nepoužívané zariadenia. Snažte sa nemíňať priveľa energie na varenie či ohrev vody. Vymeňte staršie zariadenia a nahraďte ich novšími a uspornejšími. Nepoužívajte staré žiarovky, ale radšej ich lacnejšie alternatívy. Výmena dodávateľa elektrickej energie je zrejme najmenej pohodlnou možnosťou, ale pomerne často býva aj naviac účinnou.

Zásah elektrickým prúdom

Pokiaľ vás “koplo” pri obyčajnom dotyku spotrebiča, viete, že máte problém. Tí samozvaní “odborníci” vám povedia, aby ste napríklad vyskúšali inú zásuvku, ale v tomto prípade risk nie je zisk. Škoda rečí – volajte elektrikára.

Máte problémy s elektroinštaláciou? Nezabúdajte, že bezpečnosť je prvoradá – nenechajte elektrinu byť tým povestným zlým pánom a vyhľadajte odborníka.

S akým problémami ste sa potýkali vy? Dajte nám vedieť v komentároch.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *