Ako môže slnečné svetlo oživiť váš biznis

Ako môže slnečné svetlo oživiť váš biznis

Vášniví cestovatelia problémy z tejto kategórie dôverne poznajú. Každý presun lietadlom cez časové zóny dáva zabrať našim vnútorným hodinám. Nie je to však len o únave. Biologické procesy, ktoré sme zvykli nazývať denným režimom, sa skrátka snažia udržať nás, takpovediac, funkčných a schopných akcie. Nikoho nemôže prekvapiť, že evolučne je takýto režim daný a ohraničený východmi a západmi Slnka. V poriadku, hovoríte si. A čo to má dočinenia s mojím podnikaním? Možno viac, ako sa na prvý pohľad zdá.

Svietime takmer nepretržite

Naše každodenné fungovanie ovplyvňuje celý rad zvykov a rituálov. Budíček, stravovacie návyky, čas oddychu, no najsilnejším faktorom je – svetlo a jeho premeny. Zmena vnímania slnečného svetla bolo v minulosti to, podľa čoho sa naši predkovia vedeli orientovať. Umelé osvetlenie preto, prirodzene, zmenilo naše návyky na nepoznanie. Pre zapálených workoholikov nemusí byť problémom presedieť pri umelom svetle aj celú noc, blikajúce obrazovky monitorov rovnako odvedú svoj leví podiel práce. No stále sú tu naše vnútorné hodiny, ktoré sa riadia podľa pôvodného (slnečného) rozvrhu. Jestvuje celý rad medicínskych dôkazov o nepriaznivom vplyve nepretržitého umelého svietenia na prirodzený spánok, či na schopnosť sústredenia. Tieto problémy sa neskôr môžu pretaviť do podráždenosti a dokonca depresií.

Biele svetlo

Biele svetlo

Nepozerať do modrého svetla

Veľkú úlohu zohráva melatonín. Melatonín je práve ten hormón, ktorý v tele ovplyvňuje biologický rytmus, a to nielen počas dňa, ale aj v rámci celého roka.Harvardská štúdia dokázala, že vlnová dĺžka svetla má vplyv na sekréciu hormónov v tele – mimo iného aj melatonínu. Napríklad tzv. modré svetlo, ktoré vyžarujú monitory a obrazovky telefónov, negatívne ovplyvňujú našu schopnosť zaspávania. Preto sa silne neodporúča pozerať do obrazoviek krátko pred spaním. Ideálne je nechať si pred zaspávaním od nich aspoň hodinu pauzu.

Modré svetlo

Modré svetlo

Aj Slnko má fázy

Slnko v priebehu dňa prechádza rôznymi fázami – odborníci rozlišujú spolu 4 rôzne vlnové dĺžky jeho svetla, a to modré, biele, žlté a červené slnečné svetlo. Každé z nich aktivuje odlišnú časť biologického rytmu, má iný vplyv na organizmus, vzpruží alebo utlmí aktivitu prostredníctvom podpory reprodukcie buniek a regulácie hormónov. Jednoduché prispôsobenie pracovného režimu týmto podmienkam môže dramaticky zvýšiť efektivitu na pracovisku. Modré svetlo v raňajších hodinách (v letnom čase medzi 8.-9.00) pôsobí utlmujúco. Preto tento čas nie je vhodný pre náročné úlohy a zásadné rozhodnutia. Radšej si uvarte kávu (nie príliš silnú, v tomto čase sa telo musí vysporiadať s najvyšším krvným tlakom) a prečítajte si maily.

Žlté svetlo

Žlté svetlo

Kedy presúvať nábytok

Ďalšia fáza – biele svetlo medzi 9.-10.00 a potom poobede 14.00-15.00 – už má o poznanie priaznivejšie účinky. Tento čas bohatý na kreativitu, vhodný na meetingy a stretnutia i na plnenie náročnejších úloh. V čase okolo 14.30 organizmus vyniká v koordinácii , v čase 15.30 má telo najrýchlejšie reflexy. Žlté svetlo, ktorého vlnové dĺžky na nás pôsobia v období obeda, udržiava telo v rovnováhe, pracovná efektivita je bez výkyvov, na organizmus nepôsobia (alebo by aspoň nemali) žiadne rušivé elementy. V pôsobení tzv. červeného svetla, ktoré prichádza na rad v predvečerných hodinách okolo 17.00, je telo v najlepšej kardiovaskulárnej kondícii a taktiež mu veľmi efektívne funguje svalstvo. V tomto čase preto odborníci odporúčajú fyzickú aktivitu – ak majú vaši zamestnanci ako bonus permanentku do fitka, v tomto čas sa im jeho návšteva oplatí najviac. A ak napríklad potrebujete presúvať nábytok, taktiež to radšej plánujte na 17.00.

Červené svetlo

Červené svetlo

Úplne iná kancelária?

Treba povedať, že veľa z aspektov, ktoré pôsobia na našu fyziológiu a množstvo energie v organizme, nie sú do detailov preskúmané, a navyše tu veľkú úlohu zohráva individuálna kondícia, či stravovacie návyky každého jednotlivca. Napriek tomu úlohu slnečného svetla rozhodne netreba podceňovať. A hoci dnešné umelé svetidlá už dokážu do veľkej miery dokonca simulovať efekty slnečného svetla, stále ho nie je možné ničím plnohodnotne nahradiť. Vpustiť ho dnu čo najviac, to je prvý pozitívny krok, ktorý môžete urobiť. Ak následne aspoň čiastočne prispôsobíte kancelársky režim jeho pôsobeniu, určite sa čoskoro budete po príchode do práce cítiť, ako by ste vstúpili do úplne inej kancelárie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *