Budúcnosť je smart. Bývať sa dá inteligentnejšie, ale najmä pohodlnejšie

Budúcnosť je smart. Bývať sa dá inteligentnejšie, ale najmä pohodlnejšie

Zbytočný luxus len pre vyvolených, ktorý je drahý a v mnohých ohľadoch nepraktický? To už o inteligentných domácnostiach dávno neplatí. Nielenže si moderné technológie našli nenápadne cestu do našich každodenných životov, ale v posledných rokoch sa z nich stáva trend, ktorý búra aj tie najodvážnejšie predstavy.

Téma na rozhovor?

Pred časom boli tlačidlom ovládané rolety len výstrelkom a témou na konverzáciu pri rodinnej návšteve. Rovnako ako LCD či plazmové televízory. Dnes takéto vychytávky nadchnú málokoho – na ovládanie svetiel, kúrenia a žalúzií už dokonca nemusíte ani vstávať z pohovky, všetko za vás vyrieši aplikácia vo vašom smartfóne. A tam to zďaleka nekončí. Možnosti, čo všetko vieme (alebo čoskoro budeme vedieť) ovládať na pár klikov aj z druhej strany zemegule, nie sú vďaka moderným technológiám prakticky nijako obmedzené.

Smart appliancesAko jednoducho modernizovať

Aj na Slovenskom trhu aktuálne rastie ponuka smart riešení pre pohodlnejšie bývanie. Vďaka aplikáciám v telefóne máte pod kontrolou svoje výdavky za energie, pretože tie sú schopné v reálnom čase merať vašu spotrebu. Vďaka online vrátnikom vidíte prichádzajúcu návštevu, zatiaľ čo vy ešte čakáte cestou z práce v kolóne. Drobnosti, poviete si. Práve v sile týchto drobností, ktoré spolu menia náš život na nepoznanie, je však sila a prínos smart konceptu. Bonus? Na supermodernú domácnosť nebudete musieť robiť nijaké (alebo len minimálne) stavebné úpravy. Ak plánujete modernizovať a preniesť svoje bývanie do 21. storočia, máte v princípe dve možnosti. Rozhodnúť sa môžete pre rôzne spotrebiče a prístroje, ktoré budú fungovať samostatne a všetky budete ovládať samostatnými kanálmi. Druhou možnosťou je využiť tzv. centralizovanú jednotku, teda spôsob, kedy bude všetka smart elektronika v príbytku prepojená s jedným ústredným komponentom, cez ktorý bude možné domácnosť ovládať doslova jedným klikom.

Keď chladnička je počítač

Vďaka tomu, že aj z tých najbežnejších zariadení sa postupne stávajú inteligentné počítače, je možné mať pod kontrolou doslova aj sadajúci prach vo vašom byte. Alarm vás SMS správou upozorní na neoprávnené vniknutie do domu, dymový senzor zaznamená prípadný únik plynu, práčka vás upozorní, že vás možno čoskoro vytopí, dokonca chladnička vám bude schopná oznámiť, že v nej práve došlo mlieko, alebo že ten šalát z minulého týždňa už by bolo lepšie vyhodiť. Pre princíp umelej inteligencie v zariadeniach a ich vzájomnej interakcie sa vžil názov IoT – internet of things, teda internet vecí. Jules Verne by len neveriacky krútil hlavou.

Eliot - smart solutions for your homeVšetko je smart

Pokrok na poli technológií je v súčasnosti natoľko silný, že sa začína hovoriť o posune zo “smart home” do roviny “smart life”, kde bude všetko je prepojené so všetkým. Smart life vám pri umývaní zubov zahrá obľúbený song, zohreje raňajky a ideálne vytemperuje sedadlá v aute, kým sa vy obúvate. Bez príkazov, pretože domov budúcnosti vie predvídať a je pripravený predostrieť vám čokoľvek, čo potrebujete – bez toho, aby ste ho o to museli predtým požiadať. Spoločnosť Legrand má vo svojom portfóliu hneď niekoľko riešení, ktoré vás posunú bližšie k vysnenému domovu zajtrajška. Ako jedna z prvých firiem na slovenskom trhu zákazníkom prinášame ucelený a komplexný program smart riešení s názvom ELIOT (skratka zo spolejnia ELektrická energia a IoT). Jedným z obľúbených produktov v tejto sfére je napríklad videotelefón Classe 300x Wi-Fi, ktorý prináša mnohé inovatívne funckie a vďaka integrovanej Wi-Fi môže byť pripojený k smartphonu alebo tabletu. Portfólio smart produktov Legrand sa rozširuje a v blízkej budúcnosti pribudne hneď niekoľko noviniek.

30 miliárd zariadení

Prostredníctvom IoT sa zariadenia v nebývalej forme prispôsobia každému životnému štýlu a dokážu sa postarať o maximálne pohodlie. V domácnostiach však prínos smart konceptov zďaleka nekončí. V prostredí administratívnych budov či priemyselných areálov predstavuje IoT obrovské príležitosti ako ušetriť na nákladoch, ale tiež možnosť zvýšiť zabezpečenie a zefektívniť pracovný výkon. Odhady hovoria o tridsiatich miliardách zariadení, ktoré budú fungovať na báze IoT do roku 2020. Necháte sa presvedčiť aj vy?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *