Istiace prvky sú čoraz spoľahlivejšie – Legrand prichádza s oblúkovou ochranou StopArc

Istiace prvky sú čoraz spoľahlivejšie – Legrand prichádza s oblúkovou ochranou StopArc

Aj také elementárne súčasti elektroinštalácie, ako sú ističe, prechádzajú zmenami a vývojom. Biele porcelánové poistky v moderných domácnostiach dávno nenájdete. Moderné istiace prvky už neplnia len bezpečnostnú funkciu. O najnovších radoch modulárnych istiacich a ovládacích prístrojov a ich úlohách sme sa porozprávali so zástupcom spoločnosti LEGRAND, pánom Vladislavom Murínom.

Rad istiacich prvkov Legrand s funkciou StopArc

Ističe s oblúkovou ochranou

Istiace prvky sú neodmysliteľnou súčasťou každej elektroinštalácie, určite sa každému už niekedy podarilo, ľudovo povedané, “vyhodiť poistky”. Posunul sa výraznejšie ich vývoj v posledných rokoch?

Nie je to len otázka poslednej doby, ale pokiaľ by sme súčasné istiace komponenty porovnávali s notoricky známymi porcelánovými poistkami, odlišujú sa už v princípe fungovania. Tzv. tavné poistky fungovali ako zámerne najslabší článok obvodu. Pri preťažení sa vodič v poistke pretavil, čím sa prerušil obvod a poistka sa musela vymeniť. Oproti tomu pri moderných ističoch stačí v ideálnom prípade jednoducho prehodiť páčku.

Tieto prístroje majú plniť predovšetkým bezpečnostnú funkciu. Pred čím konkrétne majú chrániť?

Istič chráni obvod pred dvoma nežiaducimi stavmi – pred nadprúdom a skratom. Nadprúd je stav, kedy sa vedenie/obvod preťaží nadmernou záťažou, napríklad pripojením viacerých spotrebičov na jednu zásuvku. Toto nadprúdové preťaženie je nežiaduci stav, ktorý môže spôsobiť degradáciu elektroinštalácie. Skrat je na druhej strane nebezpečný poruchový stav, ktorý v bežnom domácom prostredí nastane napr. priamym  spojením fázového a neutrálneho alebo fázového a ochranného vodiča a zväčša spôsobuje poškodenie inštalácie či zariadení a môže zapríčiniť úraz elektrickým prúdom alebo požiar.

A čo prúdový chránič?

Prúdový chránič vypína obvod pri priamom dotyku časti ľudského tela so živým elektrickým vedením, resp. živou časťou zariadenia, a tak predstavuje zásadný prvok ochrany voči úrazu elektrickým prúdom.

V čom sú hlavné výhody modulárnych radov istiacich a ovládacích prvkov Legrand?

Spoločnosť Legrand, samozrejme, ponúka niekoľko druhov ističov, chráničov, zvodičov bleskových prúdov, prepätia a rôzne iné istiace a ovládacie modulárne prístroje . Každý typ je prispôsobený konkrétnemu druhu elektroinštalácie, vieme preto ponúknuť produkt pre rekonštrukciu dvojizbového bytu, ale aj pre veľké priemyselné inštalácie. Takým základným typom je ekonomický rad ističov a chráničov s označením RX3, ktorý je určený pre najbežnejšie aplikácie.

Rad istiacich prvkov Legrand s oblúkovou ochranou

Ističe Legrand

Od radu TX3 sú k dispozícii rôzne vychytávky, ako napr. držiaky štítkov, vylepšené príchytky na DIN lištu alebo možnosť pripojenia špeciálneho príslušenstva. Na prvý pohľad drobnosti, ktoré však zrejme celkom zásadne uľahčia manipuláciu s týmito prístrojmi.

Áno, sú to síce maličkosti, no naši zákazníci práve takéto vylepšenia oceňujú. Máme napríklad spätnú väzbu od mnohých montážnikov a revíznych technikov elektrických zariadení, ktorých aj obyčajný držiak popisných štítkov výrazne odbremení od zbytočnej práce. Rad TX3 je navyše charakteristický priaznivým pomerom výkon / cena, preto je v našej ponuke pomerne vyhľadávaným.

Výrobky Legrand sú vyzdvihované aj vďaka ich jednoduchej montáži a obsluhe. Dokáže s radami RX3, resp. TX3, ktoré sú určené hlavne do domácností, pracovať aj bežný domáci kutil?

Je pravda, že konštrukcia týchto výrobkov zaručuje ľahkú montáž a obsluhu, neznamená to však, že by sa do toho mal pustiť hocikto. Inštaláciu týchto zariadení môže vykonávať výhradne elektrotechnik s príslušným oprávnením.

Legrand rozširuje radu DX3 o nové prístroje s názvom Stop Arc. Môžete nám tento koncept detailnejšie priblížiť?

DX3 sú istiace a ovládacie prístroje najvyššej rady, ponúkame k nim teda rôzne prídavné moduly a ďalšie doplnkové príslušenstvo. Najnovším prírastkom tejto rady sú prístroje s názvom StopArc, čo sú vlastne oblúkové ochrany AFDD (z angl. Arc Fault Detection Device). Ide o zariadenie, ktoré cháni elektrickú inštaláciu pred ďalším nežiadcim javom v elektrickej inštalácii, elektrickým oblúkom. Elektrický oblúk je elektrický výboj, ktorý v určitých prípadoch (napr.  pri poškodení napájacieho kábla elektrického zariadenia) môže spôsobiť až požiar. StopArc je vlastne pokročilá ochrana pred možným vznikom požiaru a Legrand teraz ponúka riešenie, ktoré kombinuje funkciu oblúkovej ochrany s funkciami ističa a prúdového chrániča v jednom prístroji. Hovoríme teda o najvyššom stupni vývoja ochrany elektrickej inštalácie.

S rastúcim dôrazom na udržateľnosť a enviromentálne prostredie sa stretávame stále častejšie. Ako v tomto smere vynikajú nové výrobky spoločnosti Legrand?

Áno, hlasy upozorňujúce na používané materiály a eco-friendly výrobky sú čoraz silnejšie. Spoločnosť Legrand je vo všeobecnosti známa snahou čo najviac znižovať dopad na životné prostredie a mnohé naše výrobky sú charakteristické okrem predĺženej životnosti aj tým, že sú ľahko a jednoducho recyklovateľné.

Akým spôsobom viete pomôcť zákazníkovi so správnym výberom komponentov pre jeho elektroinštaláciu?

Vďaka širokej ponuke produktov skutočne dokážeme zastrešiť akokoľvek náročnú inštaláciu. Telefonická podpora je k dispozícii a rovnako aj regionálni obchodníci, ktorí sú pripravení v prípade potreby vyraziť do terénu. Prozákaznícky prístup je skrátka dnes už samozrejmosťou.  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *